Uutta puhtia työnhakuun
Kun vanhempani menivät naimisiin, ei isäni saanut toisella paikkakunnalla vietettäviä häitään varten vapaata, niinpä hän irtisanoutui. Seilattuaan avioliiton satamaan kävi hän entisen työnantajansa puheilla ja sai paikkansa takaisin. Oi niitä aikoja! Toista se on tänä päivänä. Pätevät ja ammattitaitoiset ihmiset kilpailevat vapaista työpaikoista ja joskus maaliviivan ylittäminen on vain hiuskarvan varassa. Urheilussa usein sanotaan, että hopea hävitään, mutta se pitää paikkansa työmarkkinoillakin. Mikä neuvoksi, kun selkä kumarassa kantaa kaulassa useaa hopeamitalia, mutta voittopokaali on vielä saamatta?
Työnhaku on työtäsi
Kun töitä ei ole, suhtaudu työnhakuun kuin työntekoon. Suunnittele arkesi, vaikka viikko kerrallaan, ole johdonmukainen ja sitoudu tekemiseen. Muista, että työnhaku on muutakin kuin pelkkää hakemustekstin muotoilua. Jaottele tekemisesi mielekkäiksi kokonaisuuksiksi, jotta motivaatio ei lopahda. Mieti itsellesi otollinen paikka tai työpiste. Pystytä kotitoimisto olohuoneen nurkkaan tai sovi kaverisi kanssa, että hänen mennessä töihin, sinä menet hänen luokseen, jos kotona on vaikea pysyä vireessä. Vaihtoehtoisesti ota kone kainaloon ja poikkea lähimpään kahvilaan (sitten joku kaunis päivä, kun koronasuositukset sen mahdollistavat) tai kirjaston lukusaliin. Muista myös tauot. Pidä kahvipaussi, syö lounasta ja käy happihyppelyllä. Pidä myös vapaapäiviä, sillä keho ja aivot tarvitsevat lepoa.
Keskity olennaiseen
Hae itseäsi kiinnostavia ja osaamistasi vastaavia töitä. Se motivoi yrittämään uudelleen ja uudelleen. Oma kiinnostus työtehtävää kohtaan välittyy myös hakemustekstistä ja mahdollisessa haastattelutilanteessa. Älä siis tuhlaa energiaasi lähettämällä summamutikassa työhakemuksia joka suuntaan ja toivo parasta. Tunnista vahvuutesi ja pyri kohti sitä mikä kiinnostaa sinua oikeasti. Silloin voitto maistuu vielä makeammalta.
Kehitä itseäsi
Kun sähköpostilaatikkoosi kilahtaa kieltävä vastaus, on luonnollista, että se harmittaa ja haluaisi heittää pyyhkeen kehään, mutta älä anna periksi! Pyydä palautetta rekrytoijalta ja mieti mitä voisit tehdä toisin. Mikä on kehityskohteesi? Kaipaatko ehkä apua haastattelutilanteisiin? Pystyykö uravalmentaja auttamaan sinua? Voitko hankkia lisää osaamista kurssilla tai osallistumalla koulutuswebinaareihin? Me Eezyllä järjestämme muun muassa rekrytointi- ja täydennyskoulutuksia . Se voi olla sinun mahdollisuutesi kohti unelmiesi ammattia! Katso avoimet koulutukset.
Näe itsesi muiden silmin
Hanki itsellesi sparraaja, joka valaa sinuun uskoa ja jonka kanssa voit pallotella ideoita ja mahdollisuuksia. Puhumalla asioista ääneen, voi hyvinkin löytää uusia lähestymistapoja tai saada hyviä vinkkejä. Kysy millaisena muut näkevät sinut, sinun vahvuutesi ja osaamisesi. Saatat yllättyä positiivisesti. Sukella itseesi analyyttisesti. Kun tunnet itsesi paremmin, on sinun helpompi myydä omaa osaamistasi.
Ole ylpeä saavutuksistasi
Saadessasi hyvää palautetta rekrytoijalta, haastattelijalta ja/tai ystäviltäsi, ota se avosylin vastaan. Ole ylpeä, jos pääset haastatteluun ja vielä ylpeämpi, jos sinut pyydetään jatkokierrokselle. Anna sen valaa uskoa itseesi ja kykyihisi. On ihan ok röyhistellä joskus rintaa, vaikkei työpaikkaa saanutkaan. Rakentava palaute on kullanarvoista ja siitä kannattaa ottaa onkeensa. Se voi hyvinkin olla se ratkaiseva askel, jolla päihität muut hakijat.
Päivitä tietosi ja somekanavasi
Kiteytä ansioluettelosi napakaksi ja informatiiviseksi. Älä toista hakemuksessa ja CV:ssä samoja asioita. Kohdenna hakemuksesi teksti haettavaan työpaikkaan sopivaksi ja kerro ansioluettelossa aikaisemmasta kokemuksestasi ja kyvyistäsi yleisemmällä tasolla. Internetistä löytyy hyviä valmiita CV-pohjia. Käytä mielikuvitustasi, mutta pysy asiassa. Jos esimerkiksi haet luovaan työhön, anna luovuutesi näkyä CV:ssä ja mahdollisesti hakemuksessakin.
Onko sinulla profiili LinkedInissa? Oletko kertonut muissa sosiaalisen median kanavissa hakevasi töitä? Tee se. Älä häpeile. Kehota myös muita jakamaan postaustasi. Kaikki verkot rohkeasti vesille. Nappaa tästä hyvät vinkit somenäkyvyyteesi työnhaussa.
Asenteella ykköseksi
Tamperelainen Kalle on hakenut töitä nyt vuodenpäivät. Hänelle työnhaku on prosessi, jossa periksiantamattomuus nousee tärkeään rooliin.
- En anna itselleni oikeutta luovuttaa. Pidän positiivisen asenteen ja jaksan uskoa itseeni, vaikkei se aina helppoa ole. Työnhaku vaatii itsetuntemusta ja omien vahvuuksien ymmärtämistä, kiteyttää Kalle.
Hakemuksen teon hän aloittaa yleensä tutustumalla yritykseen ja paneutumalla yksityiskohtaisemmin työnkuvaan. Tekstin viilaamisen tueksi Kalle on saanut apua työvalmentajalta.
- Valmentajan kanssa käymien keskustelujen pohjalta opin analysoivaa ajattelua. Sitä, miten peilaan omia vahvuuksiani työpaikkailmoituksen työtehtäviin. Se oli tönäisy eteenpäin ja avasi silmäni.
Kalle kehottaa olemaan myös rohkeasti yhteydessä vanhoihin työkavereihin ja kysymään millainen on itse ollut työkaverina. Entäs, kun hyvin menneen haastattelun jälkeen puhelin soi ja soittaja ilmoittaa, että paikka on mennyt jollekulle toiselle?
- Ei-vastaukset kuuluvat työnhakuprosessiin eivätkä ne muuta sen suuntaa. Eivätkä missään tapauksessa heikennä omaa osaamista.
Näillä eväillä eteenpäin. Tsemppiä työnhakuun!
Hanna Hautala
Blogikirjoitukset